In de huidige arbeidsmarkt binnen de elektro- en installatietechniek, zijn er een aantal opvallende trends en uitdagingen. HRM@WORK merkt dat door de aanwezigheid van verschillende generaties op de werkvloer er nieuwe kansen en uitdagingen zijn voor werkgevers.
Waar moet je aan denken als we het hebben over deze kansen en uitdagingen?
Binnen de elektro- en installatietechniek is er merkbaar behoefte aan jonger personeel. Dit is een uitdaging binnen de branche. De vergrijzing van de werkende bevolking zorgt voor een toenemende uitstroom. Veel ervaren vakmensen naderen de pensioenleeftijd of hebben die recent bereikt, dat zijn de babyboomers en Generatie X.
Generaties op werkvloer
Terwijl de personele behoefte vervuld wordt door jong personeel aan te nemen, zijn er meerdere generaties werkzaam op dezelfde werkvloer. Dat brengt uitdagingen met zich mee. Waar de babyboomers en Gen X bekend staan om hun loyaliteit aan één werkgever hebben de Pragmatische generatie, de Millenials en Gen Z behoefte aan flexibiliteit. Iedere generatie heeft een andere kijk op work-life balans.
Meerdere generaties op de werkvloer is bij elk bedrijf aan de orde. De aanwezigheid van alle of een deel van deze generaties op de werkvloer is zonder meer een verrijking voor bedrijven!
Werving, selectie en behoud
Hoe meer kennis een werknemer bezit, hoe waardevoller hij/zij is voor de werkgever. Dit geldt niet alleen voor de huidige werkgever! Het werven van nieuw talent en behouden van bestaand talent is een uitdaging. Om concurrerend te blijven, moeten werkgevers strategieën ontwikkelen om talent aan te trekken en te behouden. Daarbij moeten ze ook rekening houden met de verschillende behoeften en verwachtingen van de verschillende generaties.
Werkgevers grijpen hun kans door flexibele werktijden, mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en training en sporten tijdens werktijd aan te bieden. Sommige introduceren onbeperkte vakantiedagen, mits het werk er niet onder lijdt. Hiermee proberen werkgevers hun kansen te vergroten om gekozen te worden als werkgever.
HRM@WORK heeft jarenlange ervaring met het schrijven van vacature teksten en krijgt regelmatig feedback van sollicitanten over wat er in de vacaturetekst staat of juist niet. Daarbij vinden wij het belangrijk om de vacature te bespreken met onze opdrachtgever en samen tot overeenstemming te komen over de wervingstekst.
Kandidaten van alle generaties willen een duidelijke omschrijving van zaken zoals: “Waar kom ik te werken”, “Wat wordt er van mij verwacht” en “What’s in it for me”.
Verduurzaming elektro- en installatietechniek
Het verplicht verduurzamen van woongebouwen en commercieel vastgoed is aan de orde van de dag. Het onderwerp komt steeds vaker naar voren als HRM@WORK aan tafel zit tijdens gesprekken met werkgevers. Gebouwgebonden installaties worden complexer en er is een groeiende vraag naar vaardigheden op het gebied van duurzame energie en slimme gebouw technologieën. Er wordt verwacht dat werknemers zich bijscholen en bijleren waar nodig als het gaat om nieuwe technologieën.
Hier liggen kansen om talent uit Generatie Z aan te trekken. Zij willen impact maken met waardevol werk. Tegelijkertijd is dit ook de generatie die de arbeidsmarkt uitdaagt zich aan te passen naar hun verwachtingen betreffende arbeidsvoorwaarden.
Collectieve kennis
De huidige arbeidsmarkt heeft te maken met nog niet eerder waargenomen kansen en uitdagingen. Het is en blijft essentieel voor bedrijven om bewust te zijn van de generatieverschillen en daarvoor strategieën te ontwikkelen. Daarmee bestaat de kans dat een goede samenwerking wordt gecreëerd in een veilige werkomgeving waarin kennisoverdracht kan plaatsvinden. Daar hebben alle generaties baat bij.